De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
gastredacteur Bart Hoelbeek

Bart Hoelbeek is onze nieuwe facebookredacteur

vrijdag, 25 mei 2018

Vanaf vrijdag 25 mei neemt Bart Hoelbeek onze facebookpagina van het Limburgsymbool over.

Wie is Bart Hoelbeek?

Bart Hoelbeek (36 jaar), afkomstig uit Lanaken, werkt voor de dienst duurzaamheid in de gemeente Lanaken en is voorzitter van Natuurpunt Lanaken. Hij houdt van mountainbiken en wandelen door onze mooie provincie. Zijn favoriete plek is het Nationaal Park Hoge Kempen.

Bart: “Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen. Daar mogen we terecht fier op zijn. Onze provincie heeft voor elke Limburger en bezoeker wat moois in petto. Zo kun je onder meer genieten van de glooiende akkers en boomgaarden in Haspengouw, de ‘wilde’ natuur langs de Maas, de beekvalleien in Kempen-Broek, het vijvergebied (De Wijers) in Midden-Limburg, de uitgestrekte bossen in Bosland en de weidse heide in het Nationaal Park Hoge Kempen.”

Bart is ook fan van onze Limburgse dialecten. Het volkse karakter ervan brengt volgens hem de mensen uit dezelfde streek dichter bij elkaar.

Bart: “Het is opvallend dat er in sommige streken van Limburg nog veel dialect gesproken wordt. Niet-Limburgers hebben vaak de indruk dat Maaslanders, zoals in Lanaken, onderling ‘een soort Duits’ spreken. Het meest bekende voorbeeld vormen wellicht de persoonlijke voornaamwoorden ich en dich in plaats van ik en jij. Ondanks de splitsing van de beide provincies in 1839 blijft het Limburgs samenhorigheidsgevoel bestaan. Aan weerszijden van de Maas spreken de Limburgers dezelfde dialecten en hebben ze onder meer een gemeenschappelijke voorliefde voor muziek en carnaval. Dan sta je als regio veel sterker in Europa.”

Volg Bart de volgende twee weken op www.facebook.com/limburgsymbool

Voor échte Limburgse verhalen moet je bij ons zijn!

Blijf op de hoogte van wat er leeft in Limburg. Ontdek waarom zoveel Limburgers elk op hun eigen manier van Limburg houden op www.facebook.com/limburgsymbool.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.